Babamozi

Az anya-apa-magzat érzelmi kapcsolatának kiteljesedéséhez nagyon jó segítséget ad a magzati babamozi vizsgálat, amely 4 dimenziós ultrahang vizsgálatot jelent az anyai hasfalon keresztül. Ezen a vizsgálaton nyugodt körülmények között tekinthetik meg a szülők és hozzátartozóik a magzat méhen belüli fejlődésének egyes stádiumait, mozgását, gesztusait. Megfigyelhetik az arcvonásokat és sok esetben a szülői hasonlóság felfedezése egy életre szóló élményt jelent. A magzati test életszerű formában jelenik meg, melyet kinyomtatva képen illetve digitális formában is megkaphatnak a szülők, és a mindennapi kapcsolattartásban nagy örömet okozhat nekik. Az anya számára jobban elképzelhető lesz, hogyan is fekszik méhében a magzat. Láthatóvá válik milyen mozgásokat is érez nap mint nap. Saját szemével követheti a magzat szemnyitogatását, ujjszopását, ásítását, magzatvíz kortyolgatást vagy rugdalását.

A 4 dimenziós ultrahang vizsgálat a hagyományos kétdimenziós vizsgálatnál részletesebb vizsgálatot biztosít, mivel a 4 dimenziós vizsgálatra alkalmas berendezések sokkal jobb felbontásúak, részletesebb és tisztább kép alkotására képesek. Olyan síkokat is be lehet hozni, amelyeket a kétdimenziós géppel nem és metszetek, rétegfelvételek is készíthetők vele, csak úgy, mint a komputertomográffal (CT), ám mindazt a magzatra káros besugárzás nélkül.

Kívánságra a méretek alapján a magzat súlyát, valamint a várható születési súlyt és a szülés várható idejét is meg tudjuk becsülni.

Az egyik fontos kérdésre, hogy kisfiú vagy kislány fog- megszületni a legnagyobb valószínűséggel megkapják a választ.

Mikor érdemes babamozi vizsgálatra menni?

16-20. terhességi hét között már elég fejlett ahhoz a magzat, hogy jól kivehető legye a laikus szemlélő számára is. Jól megfigyelhető az egész test egyszerre. Kivehetőek a kéz-láb mozgásai és az arcocska is már elér egy olyan fejlettségi szintet, hogy az ne hasson idegenként a szülőknek.

25-28. terhességi hét között a magzat arca már nagyban hasonlít az újszülött kori állapotra, jól kivehetők az egyedi arcvonások is. Az arc szépen vizsgálható, még nem takarja magát a magzat, zavaró módon. A legszebb arcképek ekkor készíthetők, mivel a zavaró tényezők (elülsőfali lepény, kevés magzatvíz, vastag anyai hasfal) hatásai még kellőképpen kiküszöbölhetőek.

30-34. terhességi hét között a magzati arc még jól vizsgálható, amennyiben a baba fekvése megfelelő, nem fúrja az arcát a méhlepénybe, vagy nem takarja el nagyon kis kezeivel vagy lábacskáival az arcát. A fenti felsorolásokból látszik, hogy a felvételek ebben a terhességi korban a szülők felfokozott elvárásaihoz képest általában már kevésbé lesznek szépek, illetve kifejezők. Ezért a 30. terhességi hét utánra ne halasszuk az első babamozit lehetőség szerint, de természetesen a képi ábrázoláson túlmenően ebben a terhességi életszakaszban is lehetőség nyílhat a magzat életműködéseinek alapos szemrevételezésére.

Mikor érdemes babamozi vizsgálatra menni, ha ikreket várok?

A babamozi vizsgálatot a 14-16. terhességi hét között kérjük, ha a babáinkat egyszerre, mozgásukban szeretnénk látni, a 22-24. terhességi hét között pedig akkor, ha mindegyik magzat arcáról szeretnénk felvételt magunknak.