Korunk egyik népbetegsége: az allergia

Az emberi szervezet védekezőképessége több pilléren nyugszik. Elsőként említsük meg a kül- és beltakarót, mely megvédi a szervezetet a külvilág ingereivel szemben. Itt a legfontosabb szerv a bőr, a légúti és a gyomorbél nyálkahártya. Gondoljuk csak el, ha ezek a szervek nem lennének, szinte védtelenekké válnánk azzal a megszámlálhatatlanul sok apró élőlénnyel, külső organizmussal szemben, melyek naponta bombázzák szervezetünket.

Az allergiás beteg szervezete olyan anyagokat is termel, melyek egészséges emberben általában nem találhatók (immunglobulin-E).
Az ő szervezetükben – az egészségesektől eltérően – nagyobb mennyiségben észlelhetünk egy olyan sejtet, amelyet hízósejtnek nevezünk. Az allergiás beteg szervezetébe jutott allergén a hízósejtekhez kötődik. Ehhez a kötődéshez szükséges az immunglobulin E. Ezután a kapcsolódás után a sejtben drámai változások következnek be. A hízósejtek kis rekeszekben tárolnak olyan anyagokat, melyek felelősek az allergiás tünetek kialakulásáért. Az allergiás hajlam bizonyítottan örökletes. Minél közelebbi hozzátartozó az allergiás családtag, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a betegség kialakul.
Így, ha mindkét szülő allergiás, nagy az esély arra, hogy gyermekük is az lesz. Újabban már pontosan meg tudják mondani, hogy bizonyos allergiás tényezőket okozó gének hol helyezkednek el. Ez azért fontos, mert bizonyítja, hogy nem mindenki lesz allergiás, és hogy az allergia – a korábbi közhiedelmekkel ellentétben – nem fertőző. 

A leggyakrabban előforduló allergiás betegségek a légúti rendszert, a gyomor-béltraktust és bőrt érintik. Napjainkban - a pollenszezon beköszöntével - a légúti allergiában szenvedők fordulnak legnagyobb számban orvoshoz. A tünetek közismertek, bár elkülönítésük más kórképektől esetenként nem könnyű. Ezért fontos, hogy a szakintézetben - a kezelés helyes megválasztásához - tisztázzák a tünetek valódi okát. A kezelés az allergén anyagok kimutatásával kezdődik. Ezzel tudjuk behatárolni azt a periódust, amikor a betegnek gyógyszert kell szednie. Az allergén kimutatása a kórtörténet célirányos kikérdezéséből, valamint a bőrteszt elvégzéséből áll, mely kb. 15 percet vesz igénybe, és 3 éves kor felett elvégezhető. A gyógymódok többsége ténylegesen csak úgymond tüneti kezelés, az allergén szezon egészében gyógyszerszedést igényel. Többféle hatásmechanizmusú gyógyszert használunk, melyekből személyre, tünetekre szabott kombinációkat állíthatunk össze. Fontos a kezelés során az, hogy a gyógyszerek szedését már az allergén szezon, tehát a tünetek megjelenése előtt kb. 2 héttel el kell kezdeni, így biztosítható az, hogy az allergének légköri megjelenése idején már kellő gyógyszer-koncentráció alakul ki a szervezetben az orr és szem nyálkahártyáján.

Gyógyító fény

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatócsoportja kifejlesztette azt a fototerápián alapuló készüléket – Rhinolight – , mellyel speciális fénykezelés végezhető. A kutatócsoport igazolta, hogy a Rhinolightkezelés során alkalmazott fényterápia jelentős mértékben csökkenti az allergiában szenvedő betegek tüneteit. A Rhinolight -fototerápiás készülék hatásai:

 1. Gátolja az allergén által kiváltott hisztamin-felszabadulást a nyálkahártyában.

 2. Az ellenanyag-termelő fehérvérsejtek szétesését serkenti.

 3. A kezelt betegek orrváladékában csökkenti az allergiás tünetek kialakulásáért felelős anyagok termelődését.,

Fényterápiát a tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni. A tünetmentesség eléréséhez szükséges kezelések száma a tünetek súlyosságától függ, de legtöbbször heti 2-3-4 kezelésre van szükség 2 héten át. Aki folyamatosan és sok mindenre allergiás, annak több alkalommal kell fényterápiára járnia.

Néhány tanács pollenallergiásoknak:

 • Ha teheti, nyaralásnál érdemes külföldi úticélt választani!
 • Parlagfűallergiások ne menjenek nagy kaszálók, irtások közelébe (különösen fertőzött a Balaton környéke)!
 • A lehető legkevesebbet legyünk lakáson kívül!
 • Hazaérkezéskor zuhanyozzunk, mossunk hajat, cseréljünk ruhát!
 • Nagy segítséget jelentenek a pollenszűrős légkondícionálók és légfrissítő berendezések!
 • Lehetőleg ne végezzünk mezőgazdasági munkát!

Néhány tanács házipor allergiában szenvedőknek:

 • Műanyag tartalmú, atka taszító ágynemű használata
 • Mosás (forró és hidegvizes mosás)
 • Vegytisztítás
 • Hőkezelés
 • Kémiai eljárások
 • A nedvesség csökkentése
 • Ionizálás és levegőszűrés
 • Mechanikus eltávolítás (porszívózás)

Dr. Székely László