Általános információk

A HÁZIORVOSI ELLÁTÁSRÓL

A háziorvosi ellátás olyan szolgáltatás, amelyre minden, a társadalombiztosítás szempontjából biztosított személy jogosult. Biztosítani kell a beteg ember számára, hogy lakóhelyén vagy annak közelében választása alapján, nemétől, korától, vallásától, betegsége természetétől függetlenül folyamatos egészségügyi ellátásban részesüljönEzt szolgálja az alapellátás keretében nyújtott egészségügyi szolgáltatás, a háziorvosi ellátás. A területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok az őt választó betegek számára biztosítják személyes és folyamatos orvosi ellátást.
A háziorvos kulcsszerepet tölt be az egészség megőrzésében, a betegségek korai kiszűrésében, kivizsgálásában, a betegek gyógykezelésében és gondozásában.
Az első vizsgálatokat neki van lehetősége elvégezni és nyilvántartásba venni a betegeket.
Akiket lehetőségei híján nem tud kivizsgálni, szakellátásra irányítja. A nyilvántartott betegeit megfigyeli, ellenőrző vizsgálatokra visszarendeli előre egyeztetett időpontokban.
A háziorvos végzi a szakellátáson átesett páciensek utókezelését, mielőbb segíti visszaállni eredeti élet- és munkakörülményei közé, és a beteggel tartott kapcsolat közben alkalmazza a megelőzés szabályait.

A háziorvosi szolgálat működését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, így az ellátás térítésmentes.

A betegek fogadása naponta, meghatározott rendelési idõben, az orvosi rendelõben történik. A háziorvosi ellátás, valamint a nővéri szakfeladatok szükség esetén a beteg otthonában is biztosítva vannak.

 

A HÁZIORVOSI ELLÁTÁS FELADATKÖRE

orvosi beutaló nélkül igénybe vehető szakorvosi ellátások

 1. Az egészséges ember számára tanácsadás, egészségnevelés: személyre szabottan írásos tájékoztatókkal kiegészítve
 2. Szûrővizsgálatok kivitelezése: vércukorszint mérés, vérnyomás mérés, vizelet vizsgálat, látás vizsgálat, hallás vizsgálat
 3. A beteg ember vizsgálata, gyógykezelése: teljes körű belgyógyászati vizsgálat, szükség esetén kiegészítve a szűrővizsgálatokkal
 4. Egészségi állapot ellenõrzése: rendszeres és folyamatos kapcsolattartás a páciensekkel
 5. Rehabilitáció, gondozás
  • A magas-vérnyomás betegek gondozása, ellenőrzése minimum havi rendszerességgel történik. Vérnyomás ellenőrzésre kérjük, hogy a gyógyszerei bevétele után érkezzen!
  • Cukorbetegek vércukorszint ellenőrzése: 
   Éhgyomri érték mérése előtt a cukorbetegségre szedett gyógyszereit ne vegye be, csak az egyéb betegségekre szedett készítményeket, lehetőlegkevés mennyiségű vízzel.
   Étkezés utáni érték mérése esetén: evés után vegye be a cukorbetegségre szedett gyógyszereit, majd a vizsgálatra ezt követően 2 óra elteltével érkezzen.
 6. ha szükséges, beutalás az ellátórendszer magasabb szintjére(szakrendelések, gondozóintézetek, kórházak, klinikák).
  • bőrgyógyászat,
  • fül- orr- gégészet,
  • nőgyógyászat,
  • általános sebészet és baleseti sebészet,
  • szemészet,
  • onkológia,
  • urológia,
  • pszichiátria
 7. orvosi beutaló nélkül igénybe vehető gondozó intézeti ellátások
  • ideggondozó
  • bőr- és nemibeteg-gondozó,
  • tüdőgondozó,
  • onkológiai gondozó
  • addiktológiai gondozó

  Speciális vizsgálatok elvégzésére nem adhat beutalót: pl. MRI (mágnesen magrezonancia), CT (komputertomográfia), DSA (digitális szubsztrakciós angiográfia), PET (pozitronemisszós tomográfia), stb.

 8. Keresõképtelenség igazolása, táppénzes állományba vétel
 9. Jelentkezzen háziorvosánál:
  • Keresőképtelenséggel járó betegség, baleset esetén 5 napon belül
  • Ezután az állapottól függően, de általában heti rendszerességgelkontrollvizsgálatra
  • Fekvőbeteg ellátás után zárójelentésével, kórházi igazolással

   

  Kérjük, hogy fekvőbeteg intézetbe kerülés esetén minden alkalommalértesítse háziorvosát!
  Táppénzes állomány igazolása: az első 7 napról „Orvosi igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba való vételről”, ezután a 7. naptól a keresőképtelenség befejező napjáig az „Orvosi igazolás a folyamatos keresőképtelenségről” c. formanyomtatványt tölti ki a háziorvos, amelyet amunkáltató részére kell leadni.

 10. Védőoltással kapcsolatos teendők: a háziorvos véleményét kikérve, előre egyeztetett időpontban történik (pl. influenza elleni, kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni, utazás előtti, stb.)
 11. Gépjármű alkalmassági vizsgálatok (úrvezetői és hivatásos)

 

ÁLTALÁNOS TEENDŐK

Minden alkalommal hozzon magával:

 1. személyi igazolványt, TAJ kártyát
 2. újonnan készült orvosi leleteit, zárójelentéseit
 3. szakrendelésen előírt új gyógyszerek nevét, adagját

Időpont-egyeztetés ajánlott:

 1. visszarendelt, gondozott páciensek esetén
 2. leletek, zárójelentések leadásához
 3. vezetői engedélyhez szükséges alkalmassági vizsgálathoz

 

TEENDŐK BETEGSÉG, ROSSZULLÉT ESETÉN

Rendelési időben keresse fel háziorvosát 

 1. Ha a rendelésen nem tud megjelenni, valamint a rendelési idő után, de még az ügyeleti ellátás kezdetét megelőzően, a betegség súlyosságától és a tünetektől függően a háziorvos otthonában felkeresi.
 2. Rendelési időn kívül keresse fel a központi orvosi ügyeletet:
Szeged, Szilágyi u. 2. (Mentőállomás mellett)
Tel.: 62/474-374
Rendelési idő: hétfőtől péntekig 16:00-7:00
  szombat 7:00 - hétfő 7:00-ig
  ünnepnapon 7:00 - másnap 7:00-ig

 

Súlyos, életveszélyes állapot esetén hívja a Mentőszolgálatot!

Tel.: 104

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Utazási költségtérítés

Járóbeteg szakellátásra, fekvőbeteg gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra, rehabilitációra történő utazás esetén vehető igénybe, amennyiben helyi közlekedési eszközzel az intézmény nem közelíthető meg. 
A kísérõnek akkor jár utazási költségtérítés, ha 16 éven aluli gyermeket kísér, vagy ha a beutaló orvos a beutalt személy egészségi állapota alapján a kíséretet szükségesnek ítéli.
Az utazási költségtérítés iránti igény visszamenõleg legfeljebb hat hónapra érvényesíthetõ.
A szükséges utalványt az odaútra a háziorvos állítja ki, a visszaútra a pedig felkeresett intézmény. Az utalvány felmutatásával a MÁV, GYSEV, Volán és a koncessziós autóbusz közlekedési társaságok valamint a BKV-HÉV Budapest közigazgatási határain kívüli járatain igénybe vett közlekedés költségeit az egészségbiztosító téríti meg, így az utazás az arra jogosultnak díjmentes.

Otthoni szakápolás

Az otthonápolás lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg otthoni szakápolása indokolt. Sebkötözést, szondatáplálást, stomakezelést, állandó katétercserét a háziorvos önállóan elrendelhet. A rászoruló részére a háziorvos szakorvosi, illetve fekvőbeteg intézeti zárójelentésen szereplő javaslatra rendeli el az ellátást amennyiben gyógytornáztatásról, Hospice kezelésről, elektromos-fizikoterápiás kezelésről van szó. Fent említetteket az egészségbiztosító finanszírozza.
A beteg kedvezményes óra/vizitdíj ellenében napi 1-1.5 órás segítséget is kérhet a reggeli fürdetés, nappali gondozás, betegfelügyelet szükségessége esetén. Ehhez szintén háziorvos szakvéleménye szükséges.
Az otthonápolási szolgálat a háziorvosi teammel együttműködve dolgozza ki az ápolási tervet, a kezelések során folyamatos a kapcsolattartás, a szolgáltatás befejeztével az ápolási zárójelentést a háziorvos megkapja.

Gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat gyakorisága és díjtételei 

40 év alatt: 6800 Ft
40-60 év: 4500 Ft
60 év felett: 2300 Ft

 

Foglalkoztathatóság szakvéleményezése

3100 Ft/ eset