Aneszteziológia ambulancia

Műtét előtti beteg kivizsgálás:

  • Műtét előtti szűk laboratóriumi vizsgálat
  • Műtét előtti teljes laboratóriumi vizsgálat
  • Mellkas átvilágítás
  • EKG vizsgálat
  • Belgyógyászati vizsgálat
  • Aneszteziológiai vizsgálat

Egynapos sebészeti műtéti alkalmasságra a páciens részéről is vannak általános feltételek:

1. Jó általános állapot (fizikai és egészségi), pszichés kiegyensúlyozottság.
2. Lakás – és higiénés körülmények megfelelőek, fürdőszobával ellátott, többszintes ház esetén lift van ill. a lépcsőzés elkerülhető.
3. Tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény személygépkocsival átlagos forgalmat figyelembe véve 30 perc alatt elérhető, vidéki betegek kell, hogy rendelkezzen intézmény közeli szállással a műtétet követő 48 órára.
4. Tartózkodási helyén telefon biztosított legyen.
5. Az egynapos beavatkozás után, csak előzőleg megnevezett hozzátartozóval / kísérővel és csak személygépkocsival mehet haza. Betegszállítás a hazamenetelhez igénybe vehető. 
6. Tömegközlekedési eszköz nem vehető igénybe. A műtét napján semmilyen járművet nem vezethet.
7. Miután a beteg 24 órán belül elhagyja kórházunkat, hazaszállításakor és a tartózkodási helyén a műtétet követő 48 órán keresztül részére a felügyelet, valamint szükség esetén a megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutás lehetősége biztosított.
8. Hozzájárul a beteg a műtét egynapos sebészeti ellátási formájában történő elvégzéséhez. A tervezett beavatkozás előtt a beteg teljes műtét előtti kivizsgálást igényel (labor, EKG, mellkas RTG, stb.). Intézményünkben a teljes kivizsgálás biztosított. Aneszteziológiai kivizsgálás közvetlenül a műtét előtt, a reggeli órákban történik, amennyiben a műtétet megelőző napokban ez valamilyen okból elmaradna. Ezt az altató szakorvos végzi, akitől további tájékoztatást kap a beteg, ill. altatással kapcsolatos kérdéseket is feltehet. A betegnek a műtétre és a műtéti érzéstelenítésre ( helyi érzéstelenítés , altatás) való alkalmasságát az aneszteziológiai vizsgálat dönti el. Az altató szakorvos konzultálva az operatőrrel mérlegeli, hogy alkalmas-e a beteg az egynapos sebészeti beavatkozásra. Az esetmenedzsertől vagy a műtétet végző orvostól kap a beteg egy konkrét időpontot és előjegyzést a műtétre. Háziorvos tájékoztatása a tervezett beavatkozásról nagyon fontos!

Felkészülés a műtétre:

1. A műtét előtti napon a kezelőorvosával és az aneszteziológussal megbeszélt előkészítést hajtsa végre.
2. A műtét napján, teljes éhgyomorra, az előzetes telefonos egyeztetésnek megfelelően pontos időpontban érkezzen osztályunkra!
3. Minden betegünk számára kötelező elhozni az elkészült friss leleteket, korábbi zárójelentéseket, rendszeresen szedett gyógyszereit, az itt tartózkodáshoz szükséges tisztasági csomagot. ( pizsama, bő hálóing, póló, rövidnadrág, papucs, törülköző).

Műtéti beavatkozást követően:

1. A beavatkozás után pár óra a biztonságos hazamenetelre való felkészülés jegyében telik. Ezen felkészülés részei az első lépések, a mobilizálás, a bő folyadékfogyasztás, toalett, a megfelelő fájdalomcsillapítás és a jó közérzet.
2. A kezelés befejezése után, de még a hazabocsátás előtt az operáló orvosa vizitet tart, megvizsgálja, utasításokkal látja el, megbeszélik az első kontrollt, és a kötözés időpontját.

Amennyiben az operáló orvosán kívül az aneszteziológus is rendben találja az általános állapotát és közérzetét, úgy a zárójelentése kézhez vétele után HOZZÁTARTOZÓJA KÍSÉRETÉBEN elhagyhatja kórházunkat.