Anyajegyek, melanoma, fényvédelem

Az anyajegyekről

Az anyajegyek lehetnek veleszületettek, de megjelenhetnek az élet folyamán bármikor. A környező bőrtől általában eltérő színűek vagy felszínűek, méretük változatos. A festékes anyajegyek (1. Kép www.webmd.com) bőr festéktartalmú sejtjeiből indulnak ki. Világos- vagy sötétbarna színűek, laposak vagy előemelkedőek és megjelenhetnek a bőrön bárhol. A festékes anyajegyek jelentőségét az adja, hogy bizonyos formáikból (ún. atípusos anyajegy) melanoma típusú bőrrák alakulhat ki. Az atípusos anyajegyek megjelenése egyes családokban öröklődik, de az ultraibolya sugárzásnak is szerepet tulajdonítanak a keletkezésükben. Bőrgyógyászati vizsgálat nélkül az atípusos anyajegy nem különíthető el a melanoma típusú bőrráktól.

A melanoma

Statisztikai adatok szerint a bőrrák az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Többféle típus ismert és a tudomány mai állása szerint kialakulásukban az egyik fő rizikófaktor az ultraibolya sugárzás. Legagresszívabb viselkedésű bőrrák a melanoma (2. kép: www.enviro2b.com ) mely az esetek egy részében előzetesen meglévő atípusos anyajegyekből keletkezik. A melanoma korai felismerés esetén eredményesen kezelhető, míg előrehaladott állapotban megfékezni nagyon nehéz. A bőrrák elleni védekezés fontos elemei a rendszeres önvizsgálat, a bőrgyógyászati szűrővizsgálat és a helyes fényvédelem
A melanoma a bőrrák legagresszívabb viselkedésű formája, áttétképzésre hajlamos. Előfordulása az összes korcsoportban nő. Korai felismerés esetén eredményesen kezelhető, míg előrehaladott állapotban a betegséget megfékezni nagyon nehéz. A melanoma változó méretű és színű, szabálytalan alakú, bizonyos esetekben vérző, bizarr bőrelváltozás. Előzetesen ép bőrön vagy anyajegy talaján alakulhat ki. Kezelése sebészi módszerekkel történik, bizonyos esetekben gyógyszerek (immunterápia, kemoterápia) és sugárterápia jöhet szóba. Időben történő felfedezésében kiemelkedő jelentőségű a bőrgyógyászati vizsgálat.

Az ultraibolya sugárzásról

Az ultraibolya (UV) sugárzás az élet számára nélkülözhetetlen. Természetes (napsugárzás) és mesterséges (pl.: szolárium) formában éri az emberi szervezetet, melyre jótékony és káros hatásai ismertek. A tudomány mai állása szerint az UV-sugárzás a bőrrák kialakulásának egyik fő rizikófaktora. Kutatásokban igazolták, hogy a 35 éves koruk előtt rendszeresen szoláriumozók között nő a melanoma kialakulásának valószínűsége. Mindezek alapján javasolt a fényvédelmi szabályok betartása és a szoláriumozás kerülése.  

Hasznos tanácsok a bőrrák kockázatának csökkentése érdekében

 • Forduljon bőrgyógyászhoz, amennyiben anyajegye változott (viszket, vérzik, növekedett, színe változott, megsérült) illetve bármilyen gyanús bőrjelenséget (nem gyógyuló seb) tapasztal!
 • Tartsa be a helyes fényvédelmi szabályokat!
  • Tartózkodjon a napsugárzástól délelőtt 10 és délután 3 óra között.
  • Használjon UVA és UVB ellen egyaránt védelmet nyújtó, magas faktorszámú (legalább 15) fényvédő.
  • A fényvédő készítményt (krém, spray stb.) két óránként, illetve úszást, fürdőzést követően újítsa meg.
  • Használjon kalapot vagy sapkát az arc, nyak és fejbőr védelme érdekében.
  • A fényvédő mellé érdemes beszerezni egy UV-szűrős napszemüveget.
  • Óvja fokozottan gyermekeit az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól!
 • Tartózkodjon az ultraibolya sugárzás mesterséges formájáitól (pl: szolárium)!