Audiometria, otoneurológia

Audiológiai vizsgálat

A hallás élettani folyamata leegyszerűsítve két részre osztható fel: vezetéses és idegi komponensre. A hallásban részt vevő anatómiai képletek bármelyikének a sérülése, betegsége halláscsökkenéshez  vezethet. Attól függően, hogy hova sorolhatók a csökkent működésű képletek, vezetéses és/vagy  idegi típusú halláskárosodásról beszélhetünk. Fontos megérteni, hogy mind a vezetéses, mind az  idegi típusú halláscsökkenés több terület működési zavarából eredhet. 

Az audiológiai vizsgálat egyik alapvető célja az, hogy a két meghatározó halláscsökkenési formát elkülönítse egymástól. A  másik fontos feladat pedig a halláscsökkenés mértékének és  oldaliságának megállapítása. A rendelőnkben végzett szubjektív vizsgálat a hallásküszöb-vizsgálat, melyet megfelelő módon szigetelt ún.  csendeskamrában végezzük. A páciens ebben a kamrában  helyezkedik el, és a fül mögötti csontos területre helyezett  eszközön át érkező rezgések ill. a fülhallgatóban hallható hangok  érzékeléséről kell jelt adnia. A két fül vizsgálata külön-külön  történik. Az audiométer (a hallást vizsgáló eszköz) által generált  hangokat az audiológus fokozatosan erősíti, a páciens akkor  jelez, amikor éppen meghallja a hangot A vizsgálat során kellemetlenségre nem kell számítani,  időtartama kb. 10 perc.

Otoneurológiai vizsgálat

A szédülés rendkívül ijesztő tünet, mely a szédülő  beteg mindennapjait is kellemetlenné teheti.  Jelentős életminőség-romlást okozhat, bizonyos esetekben komoly szorongást, pánik-tüneteket is  provokálhat.  A szédüléses panaszoknak több oka lehetséges. Vérnyomás- és vércukor-ingadozás, vérszegénység,  vírusos betegségek, túlzott kifáradás, szorongás,  pánikbetegség és még sok egyéb ok mellett az  egyensúlyrendszer betegségei is okozhatnak  szédüléses panaszokat. Az egyensúlyrendszer  végkészüléke, érzékelő szerve a fülünkben legbelül,  a belsőfülben helyezkedik el. Az otoneurológiai vizsgálat célja az egyensúlyszerv működésének vizsgálata. A vizsgálat a  következőkből áll:

1. a testtartás változásainak, illetve különböző mozgások megítéléséből,

2. a változó hőmérséklettel való ingerelhetőség vizsgálatából (az egyensúlyi szerv külső része  egészen a hallójárat mögötti csontban található) a fülbe fecskendezett hideg vagy meleg vízzel,  esetenként levegővel.