Az emlősebészet ujdonságai

A jó és rosszindulatú emlődaganatok sebészete az elmúlt 15 év során jelentős fejlődésen esett át a világban és így Magyarországon is. Az emlőrák szűrés megjelenésével a betegség gyógyítása sokkal eredményesebbé vált. A szűrések alkalmával kiemelt betegek nagy része teljes mértékben meggyógyítható. Korábban az emlő megbetegedésével, emlő sebészeti osztályon megjelent betegeknél a daganat miatt végzett leggyakoribb műtét az emlő teljes eltávolítása volt az összes hónalji nyirokcsomó eltávolításával együtt. Ez a műtét egy nagy megterhelést jelentő, csonkoló műtétnek számított, sok hosszú távú, kedvezőtlen következménnyel. Az emlősebészet fejlődésével, az ilyen csonkoló jellegű műtétek fokozatosan háttérbe szorultak és helyüket az emlő megtartó műtétek vették át. Ma már az összes hónalji nyirokcsomó eltávolítását előirányzó nagy műtétekre is csak egyre ritkábban kerül sor.

Az új sebészeti műtéti eljárások bevezetésével a legfőbb cél az emlő megtartása és kozmetikailag is szép emlő visszahagyása, valamint a csonkoló, a teljes emlő eltávolítását végző műtétek visszaszorítása. A betegséghez tartozó hónalji nyirokcsomóknál, pedig igyekezünk csak az ún. őrszem nyirokcsomó eltávolítását végezni, mely technika megmondja, hogy a betegség tova terjedt-e a hónalji nyirokcsomók felé. A szűrő programok megjelenése és a radiológiai diagnosztika nagymértékű fejlődése és finomodása lehetővé teszi számunkra, hogy a betegséget igen korai stádiumban kiszűrhessük és megoperáljuk. Napjainkban a daganatok jelentős része olyan stádiumban kerül műtétre, amikor még a betegség nem is tapintható, sem a beteg sem pedig a sebész orvos által. Ilyenkor a műtétek, csaknem teljes egészében az emlő megtartásával járnak együtt és megfelelő kozmetikai eredményt visszahagyva csak a beteg területet távolítjuk el. A műtét során a daganat megtalálásához a modern technika vívmányait alkalmazzuk. A még nem tapintható, de már a mammográfia során észlelt betegséget izotóp segítségével jelöljük meg a műtét előtt. Ugyanennek az izotóp technikának köszönhetően az őrszem nyirokcsomó is eltávolításra kerül egyazon műtét során. Az operáció alatt a nyirokcsomó gyors vizsgálatával eldönthető az is, hogy a betegség érinti-e a hónalji nyirokcsomókat. Ha igen egy altatással és ugyanazon műtét folytatásaként a megbetegedett hónalji nyirokcsomókat is eltávolítjuk. A műtétet követően a betegek naponként gyógytornász segítségével sajátítják el a megfelelő mozgás gyakorlatokat. Két nappal a műtétet után pedig már az otthonukban folytathatják tovább gyógyulásukat.

Abban az esetben, ha a daganat már nagy és tapintható, akkor is az esetek nagy többségében az előbbiekben leírt emlő megtartó műtéteket lehet elvégezni. Ha a daganat elhelyezkedése rossz és a teljes emlőt el kell távolítani abban az esetben a beteggel és a társ szakmákkal egyeztetve lehetőség nyílik arra, hogy már az első műtét kapcsán megtörténjen az emlő protézis beültetése. A plasztikai sebészek bevonásával és segítségével végzett műtétek során, a végső eredmény a teljes emlő eltávolítását követően is esztétikailag kifogástalan. A betegek a műtétek után előbb sebészeti utógondozásban részesülnek, majd a teljes szövettani lelet megérkezését követően kezdődhet meg-eredménytől függően- onkológiai kezelésük. Fontos, hogy a betegek a megtanult tornagyakorlatokat a későbbiekben is folytassák és betartsák azokat a javaslatokat, amelyek az operált oldal fizikai megterheléséről szólnak. A rendszeres mammographiai ill. radiológiai gondozás a műtét után még hangsúlyozottabbá válik.

Dr. Paszt Attila