Az emlő szűrése

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata, mely a nők kb. 8-10 % - át érinti (sokkal ritkábban férfiaknál is előfordulhat). Így érthető, hogy majdnem mindenki fél tőle, de a korai stádiumban felfedezett betegség jó eséllyel gyógyítható. A mammográfiás szűrésen való részvétel segíthet abban, hogy a minél kisebb daganatot, a korai stádiumban lévő emlőrákot diagnosztizálhassuk.

Magyarországon már 2001 óta a Népegészségügyi Program keretén belül a legveszélyeztetettebb korosztályú, a 45 és 65 év közötti nők 2 évente meghívást kapnak mammográfiás szűrésre, melyet a megfelelő emlőcentrumokban végeznek. A betanított szakszemélyzet ilyenkor először fizikális vizsgálatot, majd az emlőkről kétirányú röntgenfelvételt készít.

A szűrővizsgálat előnye, a korai felfedezés tekintetében sokszorosan felülmúlja a röntgensugárzás hátrányait. Sajnos még mindig igen alacsony a megjelenési arány, mely időszakonként ill. régiónként is változó, kb. 40-60%. A szűrésből kiemelt, visszahívott esetekben sokszor kiegészítő röntgenfelvételekre, ultrahang vizsgálatra ill. mintavételre lehet szükség, hogy tisztázhassuk az elváltozást. Legtöbbször csak ártalmatlan, jóindulatú elváltozást találunk (pl.: cysta, fibroadenoma, lipoma). Amennyiben a még panaszmentes, szűrésben felfedezett, korai stádiumban lévő emlőrák igazolódik, akkor a betegség sikeresebben gyógyítható. Ilyen esetben megfelelő emlősebészeti centrumba irányítjuk a hölgyeket, ahol korszerű eljárásokkal végzik a műtétet (lehetőleg emlőmegtartással).

A 45 évnél fiatalabb és a 65 évnél idősebb nőknek is lehet panaszuk, illetve a szűrőkorúaknál is felléphetnek panaszok 2 éven belül, a két szűrővizsgálat között, ilyenkor a kezelőorvosuknál, nőgyógyásznál vagy sebész szakorvosnál kell jelentkezni. Az orvosi vizsgálatnál fizikális vizsgálatot végeznek, amennyiben szükséges, akkor kivizsgálásra az emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvoshoz irányítják őket. A fiatal, nem szült, nem szoptatott hölgyeknél panasz esetén vagy az egyre gyakoribb emlőplasztikai műtétek előtti kivizsgálás során fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat készül, mely kiegészülhet röntgenfelvétellel is, amennyiben a radiológus szakorvos szerint ez szükséges ill. mintavétellel a talált elváltozás tisztázására.

Fontos felhívni a figyelmet az emlők rendszeres havonkénti önvizsgálatára, amellyel minél hamarabb észrevehetjük az elváltozást. Egészen fiatal korban érdemes megtanulni, hogyan végezzük az önvizsgálatot. A peteéréstől a vérzés végéig az emlő megduzzadhat, érzékennyé, fájdalmassá válhat, ennek ismerete fontos, ez még nem betegségtünet. A legalkalmasabb időpont az önvizsgálatra a menstruációs vérzés utáni néhány nap (akinek már nincs vérzése, annál is fontos a havi rendszeresség).
Megvilágított helyiségben, a tükör előtt történjen az emlők megtekintése, ilyenkor az emlők alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát (mely lehet alkatilag befelé forduló) és az emlő bőrét szükséges áttekinteni leengedett és felemelt karral is.

Az áttapintásos vizsgálat során ajánlatos az ellenoldali kéz középső három ujjával végigtapogatni a melleket, körkörös mozdulatokkal, a hónaljárkokat is, ilyenkor a vizsgált oldali kéz felemelt helyzetben legyen. Bármi változást észlelnek, akkor a kezelőorvosnál, nőgyógyásznál kell jelentkezni, aki szükség szerint kivizsgálásra tovább küldi a hölgyeket.
Az önvizsgálat azonban nem helyettesíti a mammográfiás szűrővizsgálatot, de ennek és a mammográfiás szűrésnek köszönhetően lehetővé válna a minél kisebb, korai stádiumú emlőrák felfedezése. Így mindenkit arra ösztönzünk, hogy vegyen részt a mammográfiás szűrésen és végezzen rendszeres önvizsgálatot. Az emlőrák felismerése, kezelése, a túlélési arány növelése, gyógyulása különböző szakterületek, megfelelő tapasztalattal rendelkező radiológus, patológus, emlősebész, onkológus együttműködését igényli, mely országunkban már több helyen, így Szegeden is jól működik.

Dr. Hoffmann Csilla
radiológus szakorvos