Méhnyakrák szűrés - HPV védőoltás

A méhnyakráknak nem csak gyógyítása, hanem kialakulásának megelőzése is lehetséges napjainkban a tudomány jelenlegi állása, a rendelkezésre álló módszerek és eszközök révén. Mindannyian tudjuk, általános érvényű az a megállapítás: a bajt jobb megelőzni. Vonatkozik ez egészségünk megőrzésére, a klasszikus orvoslás alapelvére is.

A nőgyógyászati szakma egyik nagy kihívása közel 100 éve a női nemi szervek rosszindulatú daganatainak, daganat megelőző állapotainak időbeni felismerése és kezelése, ennek révén a rosszindulatú daganatok okozta megbetegedések és halálozások csökkentése illetve megszüntetése. 

Ebből a szempontból kiemelt helyet foglal el a méhnyak betegségeinek: szűrése, miután könnyen elvégezhető és viszonylag olcsó. A szűrés Magyarországon a XX. század második felétől szervezetten is zajlik. A nőgyógyászatban a méhnyak rákszűrés ma azt jelenti, hogy a daganat megelőző állapotokat kell felismerni és gyógyítani, így lehet megelőzni a keletkező méhnyak rákos megbetegedését.

Az orvostudomány folyamatos fejlődése lehetővé tette, a rákkeletkezési mechanizmus egyes tényezőinek megismerését. Felfedezték a méhnyak daganatos megbetegedése és a humán papilloma vírusok közötti összefüggést. A következő lépés volt a kérdéskör tanulmányozása és a védőoltás kutatása, annak eredménye pedig nem csak. orvosi Nobel-díjat, hanem oltóanyagot is eredményezett.

Így rendelkezésre áll egy elsődleges megelőzési eszköz is, a HPV vírus elleni védőoltás, ami megvédi a szervezetet vírustól.

A HPV védőoltásról és oltóanyagról megállapítható, hogy igen biztonságos és hatékony. Ezt bizonyítja a több éves alkalmazás, tudományos igényű nyomon követés és ellenőrzés. A védelem tartósságára utal, hogy emlékeztető védőoltás szükségessége még nem merült fel. Mellékhatások tekintetében pedig kiderült, hogy sem az általános, sem a helyi reakciók száma, minősége nem különbözik a placebo csoporttól. 
A nyomon követések alapján, így a betegség végpontú klinikai felmérések szerint a követési idő alatt 100% volt a hatékonyság! Eszerint a magyarországi évenkénti közel 1000 megbetegedés 1OO%-ban megelőzhető lenne. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a nem rosszindulatú, női nemi szervi szemölcsös betegségek megelőzésében - ami Magyarországon közel 100.000 nőt és férfit érint - is szerepe van a négykomponensű oltóanyagnak, akkor a védőoltás népegészségügyi jelentőségű, A fent vázoltak után joggal tehetjük fel a kérdést: 
"Az oltást követően nem szükséges a méhnyak rákszűrése?" 
A válasz: Szükséges, Több okból is. 
Egyrészt az oltás széleskörű védelmet biztosít, de nem véd minden magas kockázatú HPV törzs ellen, illetve nem nyújt minden oltott számára 100%-os védettséget. Másrészt a nőgyógyászok egybehangzó véleménye, hogy a méhnyak rákszűrésének alkalmával komplex vizsgálatban kell részesíteni a megjelent pácienst A rendelkezésre álló eszközökkel és módszerekkel un. daganatszűrést és egyéb betegségeket felderítő vizsgálatot kell végezni a női nemi szerveken. 

Intézetünkben végzett nőgyógyászati szűrések során törekszünk mindezen szakmai normatíváknak megfelelően eljárni, így a szűréshez szükséges eszközök és laboratóriumi hátterek is rendelkezésre állnak. 
A méhnyakrák megelőzésének folyamatában is szerepet vállalunk a HPV oltások lebonyolításával, személyes konzultáció során nyújtott felvilágosítással, egyénre szabott tanácsadással és az oltóanyag beszerzésével, annak beadásával. 

Ezúton is hangsúlyozni szeretném, hogy megbízható tudományos információ áll rendelkezésre az oltóanyag hatékonyságáról, hogy az oltás után bizonyos HPV törzsek között keresztvédelem létezik, hogy elsősorban a szexuális életet még nem folytató serdülőkorúak oltandók, hogy a fiúk illetve férfiak védőoltása ugyanolyan fontos, mint lányoké. 
Az eddigi eredmények arra utalnak a klinikai végpontok tekintetétben, hogy a védőoltás hatékony szexuálisan aktív 24-45 éves nők körében is, így ennek a korosztálynak az oItása is egyéni mérlegelés alapján javasolható.

Itt hívnám fel a figyelmet még egy fontos megállapításra, miszerint a férfi és női szájüregi-, garat-, gégerákok száma Magyarországon elérte az évi háromezret, és e daganatok 1/3-a HPV eredetű!' 

Ebben a rövid összefoglalóban szerettem volna ráirányítani Olvasóink figyelmet, hogy milyen fontos kérdésben döntenek, ha gyermeküket, valamint saját magukat HPV elleni védőoltásban szándékoznak részesíteni.
Megismételném azonban, hogy a felsorolt okok miatt a rendszeres szűrővizsgálat oltás után sem nélkülözhető.

További felvilágosítással, tanácsokkal. is szívesen áll az Ön rendelkezésére a Medicenter Szakorvosi Intézet. 

Tisztelt Hölgyem! Megjelent méhnyakrák szűrésen az elmúlt egy évben?
 

Dr. Varga József
szülész-nőgyógyász szakorvos