Tudnivalók a migrénes fejfájásról

Történeti áttekintés
 

A migrénről alkotott elképzelések összefüggnek az orvoslás fejlődésével. Kultúrtörténeti emlékeink szerint a koponyalékeléseket azért végezték (i.e. 7000), hogy szabad utat nyissanak a fejfájást okozó gonosz szellemek távozásához.

Időszámításunk előtt 1200-ból a mai Egyiptom területéről való az a papirusz tekercs (felfedezőjéről George Ebers lipcsei egyiptológusról elnevezett – „Ebers-féle” tekercs), mely az első írásos bizonyítéka a migrén tüneti leírásának, sőt terápiás javaslatokat is tartalmaz. Ajánlja, hogy a beteg fejére agyagból készült krokodilt helyezzenek, annak szájába gyógyfüveket tegyenek, és azt vászoncsíkkal, melyre az istenek nevét írták, szorosan a páciens fejére rögzítsék. Hippokratész (i.e. 400) úgy vélte, hogy a migrént a májból kigőzölgő és a fejbe jutó „pára” okozza. A klinikai és a kutatói munka hatékonyságának növelése céljából a Nemzetközi Fejfájás Társaság a fejájásokat rendszerbe foglalta. Ez alapján a migrén az önálló (elsődleges) fejfájás csoportba tartozik, melyet maga a fejfájás és a kísérő klinikai tünetek jellemeznek.

Társadalmi-gazdasági hatás
 

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) 2001-ben a migrént a 19. helyre sorolta be azon okok között, melyek egészségkárosodást okoznak. Az USA-ban 28 millió ember szenved súlyos fejfájással járó migréntől. A betegek recept nélküli gyógyszerekre minden típusú fájdalom csillapítás céljából megközelítően 3,2 milliárd dollárt költöttek, ezen összeg 1/3-a volt, melyet csak a fejfájás csillapítására szántak. Az Európai Unióban is nagy terhet jelent a fejfájásban szenvedők gondozása, több mint 27 milliárd eurót fordítanak évente kezelésükre. A kiesett vagy csökkent hatékonysággal ledolgozott munkanapok - páciensekként évente 19,5 nap - miatti anyagi veszteség évente megközelíti a 17 milliárd dollárt. Magyarországra számítva a nemzetközi adatokat 1,4 millió a migrén miatti munkanap kiesés és 2,8 millió a csökkent hatékonysággal ledolgozott munkanapok száma. Számos történelmi személyiségről vagy a tudományok és a művészetek területén kiemelkedő alkotóról jegyezték fel, hogy migrénben szenvedett: Julius Caesar, Szent Pál, John Calvin, Queen Mary Tudor, Blaisel Pascal, Carolus Linnaeus, Thomas Jefferson, Friedrich Nietzsche, Immanuel Kant, Edgar Allan Poe, Frédéric Chopin, Charles Darwin, Karl Marx, Peter Csajkovszkij, Alfred Nobel, Lev Tolsztoj, Ulysses Grant, Sigmund Freud.

Életminőség

"Mikor a gyűlölt napfényt árnyék takarja bú jajong örökké méla ágya mellett körötte fájdalom, migrén van fejében"
Alexander Pope 1714
 

Amerikai, európai és japán vizsgálatok egyértelműen jelzik, hogy a migrénes roham a betegek 3/4-ében csökkentette a páciensek szokványos aktivitását. Kanadai felmérések szerint a migrénesek 1/3-a a roham során ágynyugalmat igényel. A betegek több, mint 70%-ának károsodik az embertársaival kapcsolata. A migrénesek jelentős része véli úgy, hogy betegsége miatt van súrlódása a partnerével (50%), a gyermekével (52%), otthonában kevésbé törődik házastársával (60%) és gyermekével (59%). A betegeknek kicsivel több, mint 1/3-a (36%) állítja, hogy jobb társ lenne, ha nem szenvedne migrénben.

Öröklődés
 

Megfigyelések szerint a migrén családokon belül halmozottan fordul elő, ugyanakkor az öröklődés menete nem egyértelmű. A migrénnek a szülőkről a gyermekekre való átvitelét már a XVII. században Thomas Willis megfigyelte. Ezt követően számos kutatás során felismerték a pozitív családi kórtörténetet. A felfedezett genetikai eltérések alapján úgy tűnik, hogy a migrént vagy legalábbis egyes neurológiai vonatkozású góctüneteit ioncsatorna eltérések okozzák, így ezeket ioncsatorna betegség következményének tarthatjuk.

Klinikum

A migrén roham négy fő szakaszra osztható: bevezető szak, előjel (aura), fejfájás, lábadozás.

 1. Bevezető szak

  A migrénesek több, mint felében kialakul a bevezető szak. Ekkor fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság vagy indokolatlan jó kedv jellemzi a beteget. Általános: a nyak és a tarkó izmainak merevsége, étvágytalanság vagy élelem utáni sóvárgás, vizenyő készség, fokozott vizeletürítés, hasmenés vagy székrekedés.

 2. Előjel (aura)

  A migrén aura jelek olyan neurológiai tünetek, melyek fokozatosan, 5-20 perc alatt alakulnak ki és általában 60 percig tartanak, a betegek 30%-ában jönnek létre. Gyakoriak a látótér különböző pontjaiban felvillanó vagy a látótéren áthaladó színes foltok, csillagok jelentkezése. Jellegzetes aura jelenség a középkori erődítményhez hasonló alakzat megjelenése a látótérben. Homályos látás, a látótér csőszerű beszűkülése „csőlátás”, az egyik vagy mindkét szem elsötétülő látóterében kialakuló „lyuk” látás jöhet létre. E jeleket azonnal, vagy kevesebb, mint egy óra múlva fejfájás követi.

 3. Fejfájás

  A tipikus migrénes fejfájás egyoldali, lüktető görcsös jellegű és az enyhétől a súlyos mértékig terjed, melyet a fizikai aktivitás kifejezetten ront. A fájdalom lehet kétoldali (az esetek 40%-ában) vagy az egyik oldalon kezdődik, de a későbbiekben átterjed az ellenoldalra és generalizálttá válik. A migrénes fejfájás a nap minden szakában kialakulhat, de leggyakrabban a reggeli órákban jelentkezik. Fokozatosan fejlődik ki és 4-72 órán át tart. A fájdalomhoz a betegek 90%-ában hányinger és 1/3-ában hányás csatlakozik. Gyakran társul a fejfájáshoz fényérzékenység, hangérzékenység (hang zavarja), sápadtság, szemhéj-arc oedemasodása, hideg-melegségérzés és a nyaki izmok merevsége.

 4. Lábadozás

  Fejfájást követően - mely általában lassan, fokozatosan oldódik - a betegek rendszerint fáradtak, ingerlékenyek, figyelmetlenek, koncentrációra képtelenek. A páciensek kis százalékban a fájdalom elmúltával fokozott (euforikus) hangulatba kerülnek, míg mások kedélyvesztetté válnak. Rendszerint a fájdalmat követően 24 óra múlva érik el a betegek szokásos napi aktivitásukat.

Migrén rohamot provokáló tényezők lehetnek:
 

 • Stressz helyzet
 • Alváshiány
 • Fogamzásgátló tabletták
 • Menstruáció
 • Időjárási frontok (légnyomásváltozás)
 • Citrus félék, narancs, banán
 • Érlelt sárga sajtok (Brie, Camamber)
 • Étcsokoládé (magas kakaóvaj)
 • Élelmiszer tartósító szerek
 • Illat (parfüm) és szag anyagok
 • A kínai konyha ételei (magas szója, olaj tartalom)
 • Hering (baltikumi)
 • Vörösbor

A modern orvostudomány segítségével egyre közelebb jutunk a migrén keletkezésének megismeréséhez, a gyógyszeripar új felfedezéseivel pedig a hatékony kezeléséhez.

ÖNNEK MIGRÉNES FEJFÁJÁSA LEHET A KÖVETKEZŐ ESETEKBEN
 

 1. A fejfájás fél oldali vagy egyik oldalt erősebben jelentkezik

 2. A fejfájás lüktető, görcsös, nyilalló, nyomó jellegű

 3. A fájdalom közepes vagy súlyos erősségű

 4. A fejfájás jelenlétekor a fény zavaró

 5. A fejfájás jelenlétekor a hang, a zaj zavaró

 6. A fejfájáshoz gyakran hányinger vagy hányás csatlakozik

 7. A fejfájás erősödik fizikai aktivitás hatására (futás, lépcsőzés)

 8. Az elmúlt 3 hónapban a fejfájásaim következtében szokványos tevékenységeim hatákonysága csökkent (munkahely, otthon, sport, szabadidő)

Ekkor jelentkezzék a Fejfájás Ambulancián, hogy panaszát orvosolják.

Dr. Tajti János