Ultrahangvizsgálatok

Hasi-kismedencei ultrahang

Vizsgálható szervek :

  1. máj
  2. epeutak, epehólyag
  3. hasnyálmirigy
  4. gyomor- illetve bélrendszer
  5. lép
  6. vesék, mellékvesék
  7. húgyhólyag
  8. méh és petefészek, prosztata

 

A vizsgálat során a leírt szervek gyulladását, kövességét, jó- és rosszindulatú elváltozásait tudjuk diagnosztizálni. Felfedezhetőek különböző gyulladások, fejlődési rendellenességek, illetve olyan betegségek, amelyek az életet ugyan nem veszélyeztetik, de a későbbiekben problémát okozhatnak: gyulladások, daganatok, epekő, vesekő, ciszták, polipok, miómák. Az ultrahangkép megmutatja a vizsgált szerv méretét, alakját és a benne lévő kóros területeket, a hasi nagyerek rendellenes tágulatát meszesedését. 
A módszer fájdalom-, mellékhatás- és kockázatmentes, bármikor megismételhető, s általa könnyűszerrel nyomon követhető a gyógyulás folyamata, a kezelés eredménye.

Szív ultrahang

A szívultrahang-vizsgálat során tájékozódunk a szív alaki, funkcionális állapotáról, felismerhetjük a szívbillentyű-betegségeket, a pitvari-, kamrai sövényhiányokat, a fejlődési rendellenességeket. Alkalmazása során kimutatható a szívüregekben meghúzódó vérrög. Információt kaphatunk a szívizom és a szívburok állapotáról. Jelentős diagnosztikai eljárás gyulladásos szívbetegségekben, a szív daganatos elváltozásaiban, szívinfarktus estén. Az ultrahangvizsgálat bármikor elvégezhető, semmilyen előkészítést nem igényel.

Emlők + nyirokcsomók  UH  vizsgálata

Az ultrahangvizsgálat elvégzésére a legoptimálisabb időszak a menstruációs ciklus első fele (menstruáció után, félidő előtt). A vizsgálat során a nem tapintható elváltozások is láthatóvá válnak, ezáltal esetleges daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladások kimutatására is alkalmas lehet.

Férfi nemiszervek vizsgálata

A prosztata-ultrahang történhet a hasi és kismedencei ultrahang részeként, de önálló vizsgálatként is elvégezhető. A prosztata vizsgálata hasfalon keresztül történik telt húgyhólyag mellett. Ebben az esetben elsősorban az alakjáról, nagyságáról juthatunk információhoz. Herezacskó-vizsgálat során tájékozódunk a fejlődési rendellenességről, gyulladásról, herecsavarodásról, daganat jelenlétéről. A here és a mellékhere, valamint az ondóvezeték szerkezeti eltérései, vérkeringése kitűnően vizsgálható. 
A vizsgálatok különösebb előkészületet nem igényelnek.

Nyaki lágyrészek + Pajzsmirigy UH vizsgálata 

A vizsgálat során leírjuk a pajzsmirigy nagyságát, légcsőhöz való viszonyát, a benne látható elváltozásokat. Megnézzük a nyálmirigyeket, a nyakon található nyirokcsomók nagyságát, szerkezetét, a nyaki nagyereket. A vizsgálat alapján kiderülhet, hogy ciszta, strúma, gyulladás vagy daganatos folyamat okozza-e panaszát, mekkora a pajzsmirigy, s okozhat-e nyelési zavart. A vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe, és nem igényel semmilyen előkészítést.

Nagyízületek (csípő, térd, váll)

A vizsgálatot sérülések, balesetek, valamint reumatológiai, ortopédiai elváltozások esetén ajánljuk. 
Ízületi ultrahanggal a legtöbb ízület vizsgálható. Elsősorban a porc, az inak, ínhüvelyek, szalagok, izmok állapotáról ad felvilágosítást, de bizonyos esetekben a csonthártyához és a csontfelszínhez közeli képleteket is vizsgálni tudjuk.

UH vezérelt cystapunctio, UH vezérelt aspirációs cytológia

Az aspirációs citológiai szakambulancián a bőr alatt lévő elváltozásokból veszünk sejtmintát. A vizsgálat során vékony tűvel szúrunk, a fecskendőben képzett vákummal sejteket próbálunk kiszívni (aspirálni). Ezután a sejtekből keneteket készítünk, melyeket mikroszkóppal vizsgálunk meg (citológia).
A diagnózis gyors, azaz az esetek legnagyobb részében egy-két napon belül lelethez jutunk.

BABA MOZI (3, 4 dimenziós UH felvétel a magzatról) 

A babamozi szolgáltatásunkat minden kismamának ajánljuk, aki szeretné látni és megörökíteni gyermekét még a születése előtt. 3D üzemmódban a test felszíne úgy jelenik meg, hogy inkább fényképre, mint hagyományos 2D ultrahangképre hasonlít. Jól látható a baba arca, végtagjai, neme. 4D ultrahang során, mint egy film, mozgásban látható gyermek, mi rendkívüli élményt jelent a szülőknek és a rokonoknak egyaránt. A szolgáltatáshoz biztosítjuk a dvd lemezt, amelyre a páciens választása szerint rögzítjük a felvételt, illetve fényképet is adunk a mozgókép mellé. 
A felvétel elkészítésére a legmegfelelőbb 20.-30 terhességi hét közötti időszak, mert a magzat elhelyezkedése és mérete ebben az időszakban a legoptimálisabb. Az ultrahang sem a magzat, sem az édesanya felé, semmilyen kellemetlenséggel, szövődménnyel, káros hatással nem jár. 
Intézetünk lehetőséget biztosít családtagok részére is, akik a kismamával jelen lehetnek a felejthetetlen képek elkészítésekor.