Védőoltások

A védőoltás gyöngített / elölt kórokozókat vagy kész ellenanyagot tartalmazó oltóanyag, melyet a szervezetbe juttatva, az adott speciális kórokozó ellen védettség alakul ki, megelőzve ezzel a vírus vagy baktérium által okozott betegséget. Ezt az eljátást immunizációnak nevezzük. A védőoltások világszerte nagy szerepet játszanak a fertőző betegségek megelőzésében. Hazánkban azOrszágos Epidemiológiai Központ módszertani levele alapján történik az oltás.

Cégünk megbetegedési veszély esetén önkéntesen igénybevehető és munkakörhöz kapcsolódó védőoltásokat végez 18 év feletti páciensek számára. Oltócentrumaink munkáját minőségirányítási rendszerünk keretében, a szakmai irányelvek és az ezek érvényrejuttatását szolgáló belső munkautasításaink alapján végzi. Díjtételeink magukban foglalják az oltási tevékenységhez kapcsolódó valamennyi tevékenység ellenértékét, így különösen az oltóanyag árát, annak beszerzését, szabályos szállítását és tárolását, a védőoltáshoz szükséges orvosi vizsgálatot és tanácsadást, továbbá a páciensek utánkövetését is (nem kívánatos oltási események ellátása, jelentése).

Minden évben, az őszi-téli időszakban aktuális kérdés az influenza elleni védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a magyar hatóságok kívánatosnak tartják a lakosság minél magasabb átoltottságát a járvány megelőzése érdekében. A védőoltás által kialakított védettség az egyén számára lehetővé teszi a megbetegedés elkerülését, illetve a betegség enyhébb tünetekkel történő átvészelését. A munkáltató számára (a munkavállalók megbecsülésének erkölcsi üzenetén túl) megtérülő ráfordítást jelenthet a táppénzes napok, hiányzások számának csökkentésével. Az influenza elleni védőoltás önkéntes, nem kötelező. 

Az influenzavírusok változékonysága miatt az oltás tartós védettséget nem alalkít ki, illetve a vakcinába bekerülő vírustörzsek is évről évre változnak (a WHO ajánlása alapján). Ezért az oltást évente meg kell ismételni és ajánlott már a szezon elején megtenni ezt.

Az idei év újdonsága a bőrbe (azaz intradermálisan) adható ún. ID vakcina, melynek egyik nagy előnye, hogy kevesebb hatóanyaggal képes kiváltani ugyanolyan erősségű immunválaszt, mint a hagyományos készítmények. Alkalmazása biztonságos, tartósítószert nem tartalmaz. Emellett a beadáshoz használt tű mérete is tízszer kisebb a megszokottnál.

A védőoltási feladatok szervezését és koordinálását a Mediteam Szeged Zrt. részéről
Dr. Szatmáriné Kovács Gabriella szakasszisztens végzi. 

Bejelentkezés, időpont egyeztetés esetén munkanapokon 8:00-15:00-ig a +36-30-31-80-119-es telefonszámon várja a jelentkezéseket.